7-punten plan
Ingestuurde brief aan leden van de gemeenteraad, door Etske Muis, voorzitter OKW.
Geachte leden van de gemeenteraad, meneer de voorzitter,
Als voorzitter van de OndernemersKring Wijk bij Duurstede, vraag ik graag uw aandacht voor de kansen en bedreigingen voor het ondernemersklimaat in onze gemeente.
Wijk bij Duurstede is een bedrijvige gemeente. Vele zelfstandigen ondernemen vanuit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede, voor eigen rekening en risico. Naast een zeer groot aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP-er), is er ook een behoorlijke groep MKB-ondernemingen die, met elkaar, een groot aantal arbeidsplaatsen vertegenwoordigen. Binnen de gemeentegrenzen bevindt zich gelukkig een groot aantal succesvolle ondernemingen. Bedrijven die de laatste jaren succesvol zijn gestart of een duidelijke groei hebben doorgemaakt. Wij als OKW zijn op al deze ondernemers trots en hopen dat deze trots ook in dit gemeentehuis zo wordt gevoeld.
Als OKW willen we bovenal een gesprekspartner zijn van de gemeente. Het is altijd belangrijk elkaar regelmatig te spreken, maar zeker in deze moeilijke economische tijden is een dergelijk contact essentieel. Als OKW dragen we graag ideeën aan. Deze ideeën zijn aanvullend op het 10-punten plan van de gemeente en toegespitst op een gezond economisch klimaat. Voor een deel komen de plannen uit de koker van de OKW, voor een deel zijn het ook plannen die elders in het land zijn voorgesteld door werkgeversorganisaties in het MKB. Het doel is de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid als spin-off van de economische crisis in Wijk bij Duurstede zoveel mogelijk te beperken. Tot op dit moment lijken de gevolgen van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt in Wijk bij Duurstede me te vallen. Dat wil zeggen, voor mensen in loondienst. Wel zijn er binnen de gemeentegrenzen relatief veel ZZP-ers gevestigd. Deze groep komt in de officiële werkeloosheidcijfers niet voor. Toch hebben velen in deze groep problemen, doordat er geen of onvoldoende opdrachten beschikbaar zijn. Als de situatie langdurig zo blijft, zullen sommige van deze groep ondernemers aanspraak op een uitkering moeten doen. Verder is de landelijke trend duidelijk. Transport, bouw en bouwgerelateerde ondernemingen, metaalindustrie en horeca hebben het zwaar. Bedrijfstakken die ook in onze gemeente vertegenwoordigt zijn. De maatregelen zijn dan ook voor een deel preventief om bij het uitblijven van spoedig herstel optimaal voorbereid te zijn. Hierbij zijn wij ons onmiddellijk bewust dat de schaal van de huidige problemen niet even door een gemeente of een ondernemersvereniging worden opgelost.
De OKW heeft haar eigen 7-punten plan opgesteld, onder het motto 7 keer Wijks aanpakken:
Tweerichtingencontact
• Een regulier direct contact tussen de gemeentelijke organisatie, wethouder en ambtenaren met de grotere werkgevers in onze gemeente. Hiermee is de wethouder persoonlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen deze bedrijven, is er persoonlijk contact en kan de gemeente haar ondersteuning gericht en in een vroeg stadium aanbieden, zeker waar er gevolgen voor de werkgelegenheid kunnen ontstaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat de OKW regelmatig in contact is met de bedrijfscontactpersoon en de wethouder, zoals nu al gebeurt in het MKB-overleg.
Arbeid waarborgen en stimuleren
• Het oprichten en faciliteren van een Wijkse banenpool, waarbij personeel tijdelijk gedetacheerd kan worden bij andere Wijkse ondernemingen als er onvoldoende werk bij de eigen werkgever is.
• Het aanvullen van de landelijke arbeidstijdverkorting met een gemeentelijke regeling. Misschien wel de belangrijkste opgave tijdens deze crisis is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. De gemeente kan lokale bedrijven tegemoet komen bij het in dienst houden van personeel door gedurende een bepaalde periode een deel van de loonkosten over te nemen (suppletieregeling). Zo zou de loonkostensubsidie van het UWV naar voren gehaald kunnen worden ter voorkoming van ontslag. Parallel aan de landelijke regeling, waarvan momenteel vooral grote bedrijven profiteren, kan een gemeentelijke regeling het midden- en kleinbedrijf helpen.
Duurzaamheid
• Maak duurzaam en energiezuinig ondernemen voor het mkb mogelijk. De kredietcrisis biedt kansen om de klimaatcrisis versneld aan te pakken, maar alleen als het midden- en kleinbedrijf investeringsruimte krijgt voor een energiezuinige bedrijfsvoering. De potentiële kostenbesparing daarvan is groot, maar de benodigde (voor)financiering van klimaatbesparende maatregelen vormt een hoge drempel. Juist vanwege dit dilemma is de keuze voor de juiste maatregelen cruciaal. Net als goed overleg met het betrokken bedrijfsleven. De gemeente kan mogelijk één of meerdere financieringsinstrumenten (leaseconstructie, renteloze lening, energiefonds, bonus bij een bepaalde milieuprestatie etc.) instellen voor het klimaatbewuste midden- en kleinbedrijf.
Aanbesteden
• Maak overheidsaanbestedingen mkb-vriendelijk. De door gemeenten in de markt gezette opdrachten leveren juist nu een belangrijke bijdrage aan het overeind houden van de lokale economie. Maak gebruik van de mogelijkheden om lokaal aan te besteden. Door grotere opdrachten in volumes te knippen wordt lokaal aanbesteden mogelijk. Zo kan de gemeente ze voor alle bedrijven toegankelijk maken, met als bijkomend voordeel meer marktconcurrentie dus een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Baten en Lasten
• Bevries lokale lasten en versnel de eigen factuurbetaling. In recessietijd zijn stijgende lokale lasten niet op hun plaats. Bevriezing van de geïnde kostenposten strekt tot aanbeveling als het gaat om lokale lasten, zoals OZB, rioolrechten, leges, etc. Ook moeten de inkomende facturen binnen de afgesproken betalingstermijn door de gemeente worden voldaan.
Publiek Private Samenwerking (PPS)
• Intensiveer de publiek private samenwerking. Zoek samen met het bedrijfsleven naar oplossingen en mogelijkheden en onderzoek gezamenlijk financieren of faciliteren. Een goed voorbeeld van een groter project dat mogelijkheden biedt, is Blue Port, maar ook kleine projecten zijn denkbaar. Wat te denken van een afsluitbare fietsenstalling bij het huidige busstation in Wijk bij Duurstede, waar werknemers of werkgevers veilig fietsen kunnen plaatsen om het industrieterrein beter bereikbaar te maken als het niet mogelijk blijkt om een echte bushalte op het industrieterrein te realiseren. Iets wat uiteraard wel en wens van de leden van de OKW is. De mogelijkheden voor ondersteuning d.m.v. subsidieregelingen dienen hierbij uiteraard optimaal benut te worden.
Promotie Bedrijventerreinen
• Actieve promotie van Wijk bij Duurstede als bedrijfslocatie. Na alle inspanningen die al geleverd zijn of die nu plaats vinden, voor de revitalisering van Broekweg, het Beeld Kwaliteitssplan voor Langshaven en de overige bedrijfsterreinen is het van groot belang dat de gemeente, in samenwerking met de OKW en Stichting Parkbeheer Bedrijventerreinen Wijk bij Duurstede, de bedrijventerreinen actief onder de aandacht van potentiële MKB-bedrijven gaat brengen. Dit vooral ook omdat het in de huidige situatie onzeker is of alle reeds verkochte kavels op Langshaven ook binnen afzienbare tijd bebouwt zullen worden. Een actieve rol van de gemeente hierbij is een noodzaak, maar biedt ook kansen.
Als OKW treden we graag in gesprek met de gemeente om de plannen concreet te maken. Om samen nog meer oplossingen te vinden, maar vooral om met de ondernemers in onze gemeente de werkgelegenheid in stand te houden en te stimuleren.
21 april 2009,
OndernemersKring Wijk bij Duurstede,
Etske Muis-Priester, Voorzitter
Archief > 2009 > april
- 29-04-2009 29-04-2009 13:27 - Burgemeester Swillens koninklijk onderscheiden
- 27-04-2009 27-04-2009 16:19 - Van de voorzitter
- 27-04-2009 27-04-2009 10:51 - Beveiliging en bewegwijzering staan voor de deur
- 21-04-2009 21-04-2009 09:18 - 7-punten plan
- 20-04-2009 20-04-2009 09:25 - Golf by Duurstede, zaterdag 6 juni 2009
- 17-04-2009 17-04-2009 16:19 - Bedrijven gezocht voor maatschappelijke stage
- 17-04-2009 17-04-2009 15:12 - Wijk in Bedrijf
- 17-04-2009 17-04-2009 15:07 - Gezocht per direct: secretaris OKW
- 17-04-2009 17-04-2009 14:54 - MeinemaTotaal
- 17-04-2009 17-04-2009 14:34 - Oproep Cursus Basis Bedrijfshulpverlening
- 17-04-2009 17-04-2009 14:31 - PC-thuisservice
- 17-04-2009 17-04-2009 14:26 - ABM Systems
- 14-04-2009 14-04-2009 15:13 - Samen werkgelegenheid op peil houden. Ondernemers in overleg met gemeente