Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties = wet DBA

woensdag 15 juni 2016 10:34

Is een zzp-er echt zelfstandig of wordt deze door de belastingdienst als werknemer aangemerkt?

Ik heb er al eerder over geschreven, maar omdat er zoveel fout kan gaan, wil ik u ook in deze nieuwsbrief kort op een aantal zaken wijzen.

 

Waar gaat het om?

Is een zzp-er echt zelfstandig of wordt deze door de belastingdienst als werknemer aangemerkt?

Welke 3 kenmerken zijn van doorslaggevend belang?

  1. Is de zzp-er verplicht om persoonlijk voor de opdrachtgever te werken?
  2. Is de opdrachtgever verplicht om de zzp-er voor het werk loon te betalen?
  3. Bestaat er tussen de opdrachtgever en de zzp-er een gezagsverhouding?

 

De fiscus kijkt via een quasi mathematische benadering naar deze 3 vereisten.

 

De minister heeft aangegeven dat een zzp-er hetzelfde werk kan doen als een werknemer, maar als de omstandigheden anders zijn, zoals: de zzp-er wordt niet doorbetaald bij ziekte, de zzp-er stuurt facturen voor zijn werkzaamheden, de zzp-er heeft het recht om ook voor anderen te werken, de zzp-er mag zich laten vervangen, zal er waarschijnlijk géén sprake zijn van een dienstverband. Meerdere opdrachtgevers hebben is geen criterium. Zo kan iemand met 4 opdrachtgevers best 4 part-time dienstverbanden hebben en dus niet worden aangemerkt als zzp-er.

 

Over de hier genoemde omstandigheden is inmiddels veel rechtspraak. Het voert in deze nieuwsbrief te ver dat te behandelen, maar neem dus in geval van twijfel contact op, het kan u later veel geld en ellende besparen.

 

Tip 1

Kijk op de site van de belastingdienst: ondernemerscheck,

http://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/

 

Op deze site kan de check worden gedaan om te zien of iemand fiscaal ondernemer is.

Iemand kan in een bepaalde situatie niet én ondernemer én werknemer zijn. Dus hoe meer iemand in deze check voldoet aan ondernemerschap, hoe minder kans er bestaat op een dienstbetrekking.

 

Tip 2

In de modelovereenkomsten van de fiscus wordt minimaal 1 van de 3 hierboven genoemde kenmerken uitgesloten!

Wijk hier niet van af, maar pas op: de belastingdienst heeft in de modelovereenkomsten geel gearceerd alleen bepalingen opgenomen waardoor de belastingdienst aanneemt dat er géén dienstbetrekking bestaat.  Dit zegt niets over de vraag of de civiele rechter een dienstbetrekking aanwezig acht. Bovendien bevatten de modelovereenkomsten civielrechtelijk fouten en omissies en is het verstandig de modelovereenkomsten aan te vullen c.q. een aantal van de niet-geel gearceerde bepalingen te wijzigen.

 

Tip 3

Neem in de overeenkomst van opdracht altijd op dat je als opdrachtgever het recht hebt om loonbelasting en premie volksverzekering maximaal te verhalen als later toch een naheffing wordt opgelegd en neem tevens op dat de zzp-er altijd inzage moet geven in zijn aanslagen etc. Immers, de belastingdienst mag alleen naheffing opleggen over de jaren waarover de zzp-er nog geen definitieve aanslag heeft gehad.

 

Tip 4

Neem in de overeenkomst van opdracht ook op dat de zzp-er zo spoedig mogelijk aangifte doet zodat zo spoedig mogelijk een aanslag kan worden opgelegd.

 

Tip 5

Neem tot slot in de overeenkomst van opdracht in ieder geval ook op dat als er een boete wordt opgelegd, deze door de zzp-er betaald moet worden.

 

Tot slot, hoe werkt het?

Kijk ook naar de de uitleg van de belastingdienst zelf:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/zzp_ers/modelovereenkomsten_ipv_var/modelovereenkomsten_hoe_werkt_dat

 

En u kunt mij met vragen natuurlijk altijd mailen of bellen via driessens@driessens.eu of op 0343 - 59 10 14.

 

 

Met vriendelijke groeten,

Angélique Driessens

Hoogstraat 10

3962  ES Wijk bij Duurstede

tel.: 0343-591014

driessens@driessens.eu
www.driessens.eu

 

© mr. A.M.J. Driessens-Kuijpers, Wijk bij Duurstede, juni 2016

Sluiten