Betrokken ondernemers weten de weg in bedrijfsketen, omgeving én alle regels
Bedrijfsbezoek burgemeester en wethouders op 4 september 2013
Het bedrijfsbezoek van burgemeester en wethouders op woensdag 4 september 2013 begon al goed: om half negen ’s morgens ontving Etske Muis als voorzitter van de OndernemersKring Wijk bij Duurstede hen in de volle zon voor het gemeentehuis.. op een elektrische scooter! De drie ondernemers die voor deze dag op het programma stonden, hebben hun bedrijf in het buitengebied. Bovendien werken zij alle drie aan duurzame activiteiten. Daarbij past een duurzaam vervoermiddel, ter beschikking gesteld door het Wijkse bedrijf Elbizz, leverancier van oplaadpunten voor elektrische tweewielers. Met helmen op, veel plezier en een snelheid van zo’n 40 kilometer per uur vertrok het gezelschap op elektrische tweewielers naar het eerste bedrijf.
Aandacht voor afnemers en werknemers
Toon en Lia Vernooij ontvingen hen op hun fruitbedrijf aan de Spiegelweg. Toon vertelde over de biologische alternatieven bij ongediertebestrijding en hoe fruittelers en onderzoekers met elkaar blijven werken aan nieuwe oplossingen. Hij beantwoorrde vragen over de bedrijfsorganisatie en gaf een tour door de boomgaarden. Daarbij bleek niet alleen zijn kennis van fruit en bedrijfsvoering, maar ook van cultuurhistorie, landschap en duurzame energie. Tenslotte toonde hij de nieuwe fruitschuur in aanbouw. Hier bleek dat zijn contacten met de gemeente goed waren; zijn vergunningaanvraag was voorspoedig en in goed overleg verlopen. Wethouder Robert Peek en beleidsmedewerker Niels Veenhuizen beaamden dit. Etkse Muis wilde het college met dit bezoek laten zien dat ondernemers als Toon Vernooij investeren in duurzaamheid en een brede blik hebben op de mogelijkheden. Naast het genoemde onderzoek zet Toon Vernooy zich in voor duurzaam energiegebruik, koestert hij het landschap en sinds kort is hij via de Wijkse Werkplaats werkgever voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Etske wilde het college laten zien hoe veelzijdig, initiatiefrijk én betrokken ondernemers in het buitengebied zijn. Toon Vernooij is daarvan dus een goed voorbeeld.
Gezonde bedrijfsvoering tussen de regels
Vervolgens nam Etske Muis burgemeester Tjapko Poppens en wethouders Robert Peek en Carel van Gelder mee naar veehouder Willem van der Horst voor een rondleiding op zijn bedrijf aan de Ossenwaard in Cothen. Terwijl ze van kalfjes via jongvee naar de melkkoeien wandelden, vertelde hij over zijn ervaringen met milieuvoorschriften, de verschillende inzichten over de benodigde grootte van een bouwblok, zijn participatie in een kaasfabriek, de toekomstmogelijkheden, de voors en tegens van koeien in de wei en zijn plannen voor een biogasinstallatie in de Kromme Rijnstreek. Willem heeft geen werknemers, zijn vader helpt op de boerderij. Bij de koffie sprak hij met zijn bezoekers over de houding en de invloed van de banken, de verschillende wet- en regelgeving van verschillende overheden, die elkaar kunnen tegenwerken en hij sprak zijn zorg uit over de stijgende kosten en dalende zeggenschap van de landbouw in het waterschap. Een boeiend bezoek aan een ondernemer, die kansen benut en soms alleen, soms samen met andere ondernemers, zijn weg zoekt tussen alle regels. Hij gaf zijn bezoekers inzicht in zijn werk, en dat gaat duidelijk veel verder dan de zorg voor zijn koeien.
Historie en toekomst
De derde ondernemer waar Etske burgemeester en wethouders mee naartoe nam, was Ellen Kok. Zij woont samen met haar echtgenoot in een monumentale boerderij aan de Nachtdijk in Cothen. Het bezoek begon met een rondleiding in de voormalige schuur, die wordt verbouwd tot een bed&breakfast met vijf gastenverblijven. Het is de bedoeling dat deze Co2-neutraal wordt, met onder andere een warmtepomp. Na de rondleiding nodigde Ellen de bezoekers uit voor een lunch in de woonkeuken van de historische boerderij. Daar vertelde zij over de keuzes en beperkingen bij de verbouwing. Zonnepanelen op het dak van de schuur kunnen rekenen op bezwaar van de monumentencommissie. Het alternatief –zonnepanelen op de schuur die niet bij het monument hoort- kan niet omdat die schuur moet worden afgebroken voor de rood-voor-groenregeling. Een mooi voorbeeld van botsende regels waar maatwerk gewenst is. Ellen vertelt verder over haar plan om behalve de bed&breakfast ook een levensloopbestendige woonvoorziening te realiseren. Met als afsluiting een discussie over de toekomst van de zorg, nieuwe initiatieven en de rol van overheid en ondernemers daarbij.
Tenslotte volgde nog de terugtocht op de elektrische tweewielers. Er werd nagepraat en genoten van de rit. Terug bij het stadhuis bedankte Tjapko Etske voor de organisatie van dit bedrijfsbezoek. Op deze manier krijgen de collegeleden inzicht in de bedrijfsvoering van verschillende ondernemers en waar zij tegenaan lopen. Het contact met de ondernemers is ongedwongen en belangstellend. Het thema van deze dag, duurzaamheid, blijkt op vele manieren te kunnen worden ingevuld. Met deze bedrijfsbezoeken laat de OKW zien dat ondernemers betrokken mensen zijn, die niet alleen vragen of klachten hebben, maar ook toekomstplannen en waardevolle initiatieven.
Commentaar van wethouden Robbert Peek: “Het afleggen van werkbezoeken aan lokale ondernemers en bedrijven is niet alleen leuk maar ook buitengewoon nuttig. Als college zie je hoe de bedrijven in de praktijk werken. Daarnaast is elke ondernemer trots op zijn eigen bedrijf en presenteert hij of zij dit graag. Voor ons netwerk en contacten met de lokale ondernemers zijn deze werkbezoeken zeer belangrijk.”
Link naar de publicatie in de Weekkrant
Reacties op 'Betrokken ondernemers weten de weg in bedrijfsketen, omgeving én alle regels'
Reply
Reply