Juridische wetenswaardigheden

dinsdag 31 maart 2015 13:31

Handelsrente, pensioenen en opzeggingen arbeidscontract ....

 

  1. Wettelijke rente en wettelijke handelsrente

Met ingang van 1 januari 2015 is de wettelijke rente 2% en de wettelijke handelsrente 8,05%.

Bij handelstransacties, dus zeg maar bij overeenkomsten tussen bedrijven, is de partij die niet tijdig betaalt de wettelijke handelsrente verschuldigd vanaf de vervaldatum van de factuur. Zeker in deze tijd van lage rentestand is het de moeite waard om hier ook daadwerkelijk aanspraak op te maken. Hiervoor is wel van belang dat uw wederpartij in gebreke en in verzuim is. Dit kunt u bereiken door op uw factuur een uiterste betaaldatum te vermelden. Zodra deze betaaldatum is verstreken, is uw wederpartij dan in gebreke. Zet u geen uiterste betaaldatum datum op uw factuur, dan geldt een betalingstermijn van 30 dagen vanaf het moment dat uw wederpartij uw factuur ontvangt.

U laat dan natuurlijk wel geld liggen!

 

2. Geen pensioen (AOW-) beding meer in de arbeidsovereenkomst opnemen!

Inmiddels zijn de rechtsgeleerden het er wel over eens: het is beter om in nieuwe arbeidsovereenkomsten geen pensioen (of AOW-) beding meer op te nemen.

 

Onder de komende wetgeving, ingaande 1 juli 2015, kunt u de arbeidsovereenkomst met een werknemer die de AOW- leeftijd of pensioengerechtigde leeftijd als die afwijkt van de AOW-leeftijd, heeft bereikt, altijd opzeggen tegen of na de dag dat deze leeftijd wordt bereikt.

 

Van belang is het woordje ”na". Immers, dat betekent dat u de arbeidsovereenkomst ook nog kunt opzeggen bijvoorbeeld twee of vier jaar na de AOW- of pensioenleeftijd. Dit geldt echter alleen als de arbeidsovereenkomst is gesloten vóór het bereiken van de AOW- of pensioenleeftijd.

 

Welnu, indien u een AOW- of pensioenbeding in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen, hetgeen zeer verstandig was onder de huidige wetgeving, eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege op die datum. Indien de arbeidsovereenkomst daarna toch doorloopt - en dat gaat wellicht steeds vaker voorkomen - wordt u geacht een nieuwe arbeidsovereenkomst te hebben gesloten onder dezelfde voorwaarden. En dat zou betekenen dat u deze nieuwe arbeidsovereenkomst daarna niet meer zomaar kunt opzeggen, omdat deze nieuwe arbeidsovereenkomst dan is gesloten na de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd.

En dit heeft verstrekkende gevolgen, want u kunt deze nieuwe arbeidsovereenkomst dan alleen beëindigen met wederzijds goedvinden of na verkregen ontslagvergunning etc.

Derhalve adviseer ik u om in nieuw te sluiten arbeidsovereenkomsten geen AOW- of pensioenbeding meer op te nemen en indien bestaande arbeidsovereenkomsten gewijzigd gaan worden, dit beding eveneens uit de overeenkomst te verwijderen.

Uiteraard geldt het bovenstaande niet voor werknemers die voor 1 juli 2015 de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

 

 3. Arbeidsovereenkomst opzeggen per kalenderdag

Zeker nu onder de komende wetgeving de tijd die gemoeid is met de procedure bij het UWV of de kantonrechter om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen, afgetrokken mag worden van de opzegtermijn, is het mijns inziens zinvol in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat opzegging plaats kan vinden niet tegen de eerste dag van een maand, maar dat opzegging tegen iedere kalenderdag mogelijk is.

 

Nota bene: u moet zich hierbij uiteraard wel realiseren dat dit aan de andere kant betekent  dat uw werknemer ook tegen iedere kalenderdag kan opzeggen en niet alleen tegen de eerste van de maand, en 1 maand opzegtermijn daarmee ook echt 1 maand wordt.

 

Contact

Natuurlijk kunt u altijd met mij contact opnemen als u over de bovenstaande punten of andere zaken van gedachten wilt wisselen, nog vragen heeft et cetera.

 

Met vriendelijke groeten,

 

©  Mr. A.M.J. Driesse

Sluiten