Het huwelijksvermogensrecht wijzigt per 1 januari

donderdag 26 oktober 2017 16:46

Per 1 januari 2018 wijzigt het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. Vanaf dat moment is er bij huwelijken of geregistreerde partnerschappen geen sprake meer van de algehele wettelijke gemeenschap van goederen, zoals we die nu nog kennen.

In de praktijk leidt dit tot grote gevolgen.

Huidige situatie

Wat is de huidige situatie? Voor partners die vóór 1 januari 2018 in Nederland zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, geldt een gemeenschap van goederen. Deze gemeenschap van goederen blijft ook na 1 januari 2018 voor hen bestaan. Dit betekent dat in beginsel alle bezittingen en schulden gezamenlijk zijn, ongeacht of deze vóór of tijdens het huwelijk zijn verkregen. Bij echtscheiding of overlijden worden de bezittingen verdeeld en komen de schulden voor rekening van beide echtgenoten, ieder voor de helft.

Hierop bestaan een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld in geval van schenking onder uitsluitingsclausule of indien er sprake is van verknochte goederen. De goederen en/of schulden die niet in de gemeenschap vallen, worden bij echtscheiding of overlijden niet verdeeld.

Het bovenstaande is anders indien er voorafgaand of tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden worden gemaakt. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor koude uitsluiting. In die situatie heeft en behoudt ieder zijn eigen bezittingen en schulden. Er kan ook gekozen worden voor een beperkte gemeenschap van goederen, waarin bijvoorbeeld wordt gekozen voor alleen een gemeenschap van woonhuis en inboedel.

Vanaf 1 januari 2018

Voor huwelijken of geregistreerd partnerschappen die vanaf deze datum worden gesloten, geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Het vermogen van de echtgenoten dat zij vóór of tijdens het huwelijk hebben verkregen, blijft buiten de gemeenschap van goederen. Bij echtscheiding of overlijden wordt dit vermogen – in tegenstelling tot de huidige wettelijke regeling – dus niet verdeeld. Alleen het tijdens het huwelijk opgebouwde gemeenschappelijke vermogen wordt als gezamenlijk beschouwd en zal bij echtscheiding of overlijden worden verdeeld. Er kunnen wel vergoedingsrechten ontstaan, bijvoorbeeld als er met privévermogen in een gemeenschappelijk goed is geïnvesteerd.

Toekomstige echtgenoten zullen dus moeten bedenken of het nieuwe wettelijke systeem aansluit bij hun wensen. Indien dit niet het geval is, kunnen zij huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Voorts zal het voor toekomstige echtgenoten in ieder geval van belang zijn om hun voorhuwelijks vermogen te laten registreren, bijvoorbeeld in huwelijkse voorwaarden. Daarnaast is het ook van belang om investeringen met privévermogen in gemeenschappelijk vermogen of het privévermogen van de andere echtgenoot vast te leggen.

De nieuwe wettelijke regeling betekent ook dat een schenking of erfenis niet meer hoeft te worden voorzien van een uitsluitingsclausule. Een erfenis of schenking valt per 1 januari 2018 automatisch buiten de gemeenschap van goederen, tenzij de schenker of erflater uitdrukkelijk anders heeft bepaald. Met andere woorden de erfenis moet worden ingesloten.

Partners die voornemens zijn om na 31 december 2017 in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, doen er dus verstandig aan om zich van de te voren te laten adviseren over de nieuwe wettelijke regeling en de gevolgen hiervan bij een eventuele echtscheiding of overlijden. Hetzelfde geldt voor degene die een schenking wil doen aan of een erfenis wil vastleggen voor iemand die na 31 december 2017 in het huwelijk treedt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Afhankelijk van de situatie kan het zinvol zijn om huwelijkse voorwaarden en/of een testament te laten opstellen.

Neem voor vragen gerust contact op via info@wielinga-advocatuur.nl of 0343-597995.

 

Sluiten